Dahlia Pessemiers-Benamar - © Action Zoo Humain

Dahlia Pessemiers-Benamar

Dahlia Pessemiers-Benamar (°1975) studeert kleinkunst aan de Studio Herman Teirlinck waar ze in 1998 afstudeert. Sindsdien duikt Dahlia op als actrice in diverse theatergezelschappen (De Roovers, Walpurgis, tgStan, het Toneelhuis, het Paleis, het Zesde bedrijf) en werkt ze in regies van Jellie Schippers, Mannah De Pauw, Karlijn Sileghem e.a.

Als maker ontwikkelt ze samen met Nele Bauwens een heel eigen muziektheater parcours, dit mondt uit in langdurige samenwerkingen met oa. Luc de Vos en Manou Kersting. Ook in de muziekwereld blijft ze zich verder ontplooien (tenorsax en zang).

Tijdens de voorstelling Niet alle Marokkanen zijn dieven (2001) (HET PALEIS/DAStheater) ontmoet ze de acteurs Zouzou Ben Chikha en Mourade Zeguendi. Ze moedigen elkaar aan om zelf theater te creëren. Wat ook gebeurt. Dahlia sticht Dunia vzw waar ze haar eerste creaties ontwikkelt steeds met een gemengde cast en waarin ze verschillende talen en muziekgenres laat samensmelten. Ze schrijft en speelt in samenwerking met Sam Touzani, MozaIk (2010), een solovoorstelling met muzikale ondersteuning van Tomas De Smet en Myrddin De Cauter. Als artist in residence van het voormalige Zuiderpershuis creëert ze Secret Gardens (2011).

Onder Dunia start Dahlia samen met andere makers een langdurig onderzoek naar Maghrebijnse vertellingen, cf. Zie ze zei en draait den draad (2011) en met het kinderkoor Shanti shanti Antwerpen (2013) (Dunia/Met X/festival van Vlaanderen).

Dahlia geeft inclusieve workshops en regies (Roberto Olivan, Vilanella, slam poetry, piazza del arte, Bronkx, Tutti Fratelli, Kopergieterij) en schrijft en creëert voor het Paleis de voorstelling Baba (2013). Deze tekst wordt ook in het Frans gepubliceerd bij uitgeverij Lansman.

Naast het podium speelt Dahlia mee in tv-reeksen en films. Zo is ze te zien in o.a. Zéro Default (arte), Coppers, Zonde van de zendtijd, Je suis mort mais j’ai des amis, Deadline 14-10, Crème de la crème... haar bekendste rol is die van Zohra el Zarkaoui in de Eén-reeks De Ridder.

Dit seizoen is Dahlia te zien in de Action Zoo Humain producties De Waarheidscommissie (2013) en Amnes(t)ie (2017).