Marijke Pinoy - © Action Zoo Humain

Marijke Pinoy

Marijke Pinoy (°1958) studeert drama aan het Gentse Conservatorium waar ze in 1985 ze de ‘Eerste Prijs Dramatisch Kunst’ behaalt. Sindsdien speelt Marijke in tal van theatervoorstellingen en bij diverse gezelschappen, waaronder Zuidpool, De Korrekelder, De Werf, Arca, Theater Malpertuis, Pantarel, Reizend Volkstheater, Compagnie Cecilia, TV Ceremonia, NTGent en Action Zoo Humain.

Marijke Pinoy is naast actrice ook theaterregisseur. In 2000 ontvangt ze de Velinx Publieksprijs voor Bouche B. In 2006 is ze een centrale gast tijdens Theater aan Zee. Bij Compagnie Cecilia ontwikkelt ze in deze periode een eigen sociaal-realistische stijl. Via de voorstelling Broeders van Liefde (2009) (Union Suspecte/Cie Cecilia/HET PALEIS) komt ze in contact met het werk van de broers Ben Chikha.

Naast haar werk op de planken speelt Marijke ook mee in televisieseries: Sedes en Belli, De Smaak van De Keyser, Los Zand, Red Sonja, In Vlaamse Velden en in de internationale reeks The Team. Ze verschijnt op het scherm in verschillende (kort)films: Het gezin van Paemel, De Zevende hemel, Man van Staal, Buitenspel, Een ander zijn geluk, Vidange Perdue, Ben X, Of Cats & Women, Au Cul du Loup, Het varken van Madonna, Problemski Hotel, Belgica.

Marijke speelt mee in verschillende producties van Action Zoo Humain: De Waarheidscommissie (2013), Join the Revolution (2015). In 2017 acteert ze in de romanbewerkingen Platform & Onderworpen, twee producties die Action Zoo Humain in samenwerking met NTGent op de planken brengt. Daarnaast is ze ook te zien in Amnes(t)ie.