Nieuws

18.11.2019 - "Zonder projectsubsidies zat ik hier niet"

Jan Jambons geplande cultuurbesparingen wakkerden de voorbije week tal van reacties en protestacties uit. Het merendeel van de artiesten lijkt het oneens met hem. Zo ook Chokri Ben Chikha, artistiek leider van Action Zoo Humain. Zondag verdedigde hij zijn standpunt in de Zevende Dag, waar hij in dialoog ging met Marc Punt, regisseur en producent van films en tv-series.


“Zonder projectsubsidies zat ik hier niet”, begint Chokri Ben Chikha zijn betoog. Hij blikt terug op het begin van zijn carrière en vat projectsubsidies op als
investeringen in jonge Vlaamse kunstenaars, die - dankzij de inspanningen de afgelopen jaren - steeds meer een diverse groep vormen. “Wat ik niet goed begrijp, is dat de regering pleit voor integratie, maar niet beseft dat kunst een ideale manier is om te integreren. We moeten onze toekomstige ‘Vlaamse Meesters’ een duwtje in de rug geven.”


Marc Punt pleitte dan weer voor een kritische blik op het efficiënt gebruik van de beschikbare middelen in de kunsten. “We hebben de uitnodiging van de minister-president gekregen om met een tegenvoorstel te komen, laat ons dat dan doen”, besloot hij.


Bekijk de volledige aflevering hier.


Benieuwd naar welke maatschappelijke thema’s leven binnen Action Zoo Humain? Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief.