Join the revolution

geschiedenis

Het gezelschap kiest ervoor in haar creaties kunstenaars uit diverse achtergronden samen te brengen

Union Suspecte


Vzw Nit Nithei Garabam - de mens is voor de mens een geneesmiddel - wordt in 1994 opgericht door Chokri Ben Chikha, wijlen Omar Camara en Zouzou Ben Chikha. Vanuit een reeks projecten, producties en samenwerkingen met theaterhuizen richten de broers in 2003 Union Suspecte op. De focus ligt op de creatie van producties waarin tekst, dans en muziek gecombineerd worden. Het kleinmenselijke verhaal, geconfronteerd met de grote geschiedenis staat daarbij voorop. De verbinding van een vervormde, geënsceneerde geschiedenis met het actuele, gepolariseerde interculturele debat rond migratie en identiteit vormt de rode draad voor Chokri Ben Chikha's familiedrieluik: De Leeuw van Vlaanderen (2003), Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen (2005) en Broeders van Liefde (2007).

In 2008 verlaat theatermaker en performer Chokri Ben Chikha het gezelschap. Vanuit een noodzaak tot herbronning en een kritische houding ten aanzien van de interculturele podiumkunsten begint hij een praktijkgericht, artistiek doctoraal onderzoek in de kunsten aan KASK/School of Arts/Hogent en de UGent. Hierin onderzoekt hij de kritische waarde van het gebruik van stereotypen als theatertekens. Artistiek onderzoek en theatraal experiment staan centraal. In 2009 ontstaat hieruit het theatergezelschap Action Zoo Humain.

Action Zoo Humain


Het nieuwe gezelschap kiest ervoor in haar creaties kunstenaars uit diverse achtergronden samen te brengen: Erwin Jans (dramaturg Toneelhuis), Joost Vandecasteele (schrijver, komiek, theatermaker, ex-Abatoir Fermé), Zouzou Ben Chikha (muzikant, acteur, ex-Union Suspecte), Bregt Van Wijnendaele (muzikant en kunstwetenschapper), Herwig Deweerdt (acteur, schrijver, regisseur), Koen Augustijnen (choreograaf en danser bij les ballets C de la B), Visual Creations (multimedia), drama en performance studenten van KASK/School of Arts/Hogent. In 2010 maakt Chokri Ben Chikha samen met bovengenoemde kunstenaars een Heldendooddrieluik (2010): L'Afrique C'est ChicDe Ceremonie: Heldendood voor de Beschaving, en De Finale: een Stand-up Tragedie. Drie projecten rond heldenstatus: één in Senegal, één in de straten van Vlaanderen en één in de theaterzaal.

De Waarheidscommissie speelde in Gent, Kaapstad, Antwerpen en Mechelen

Vanaf 2012 maakt Action Zoo Humain enkele coproducties: Gülers Travels (2012) en De Zwarte Schande (2013). In 2013 wordt het eerste deel van De Waarheidstrilogie opgevoerd in Gent. De Waarheidscommissie (2013) is een voorstelling rond de mensentuinen van de 19e eeuw waarmee het gezelschap later naar Kaapstad (2014), Antwerpen (2016) en Mechelen (2017) trekt. Ondertussen tussen maakt Chokri Ben Chikha Productiehuis Rotterdam de voorstelling Marie Madeleine/Maria Magdalena (2014) een voorstelling gebaseerd op het leven van de Senegalese prostituee in wiens armen de een roemruchtige Vlaams wielrenner in Senegal stierf.

Vanaf 2015 focust Action Zoo Humain op de Vlaamse identiteit en Vlaanderen met twee nieuwe voorstellingen: Flemish Pavilion (2015) en Flandrien (2015). Het gezelschap werkt tegelijkertijd verder aan het tweede luik van De Waarheidstrilogie. In Join the Revolution (2015) onderzoeken Chokri en Zouzou Ben Chikha samen met met Mourade Zeguendi en Marijke Pinoy verschillende pistes om de Tunesische Revolutie een positieve wending te geven. Met Platform (2017) en Onderworpen (2017), twee voorstellingen naar de romans van Michel Houellebecq, slaat Action Zoo Humain vanaf 2017 de handen in elkaar met NTGent.